PRIOPČENJE- OPASNO KUPANJE NA ŠLJUNČARAMA!

ZAGREB, 28. lipnja 2012. – Grupacija šljunka i pijeska Gospodarsko interesnog udruženja PROMINS (GIU PROMINS) upozorava za pojačanom opreznošću kupača i većom brigom roditelja i odraslih za djecom tijekom kupanja. Članice PROMINS-a i ovom prigodom upozoravaju sve, da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na umjetnim jezerima, koja su nastala vađenjem šljunka, tzv. šljunčarama. Također upozoravaju sve one koji potraže osvježenje na umjetnim jezerima, da se kupaju isključivo na mjestima određenim i uređenim za kupanje. Tvrtke, članice PROMINS-a, koje se bave proizvodnjom i preradom šljunka i za takvu djelatnost imaju koncesiju, jasno su označile tablama zabranu kupanja, jer je riječ o eksploatacijskim poljima gdje se vadi šljunak i gdje pristup nezaposlenima nije dozvoljen, a samo kupanje na takvim mjestima je opasno jer su obale strme, a voda odmah duboka. No, vrlo često djeca, a nerijetko i odrasli, ne poštuju ta upozorenja. Zato članice PROMINS-a upozoravaju sve da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na takvim mjestima.

Alarmantni podaci koji svake godine ukazuju na stalno povećanje tragično poginulih utapanjem, ukazuje na potrebu pojačane edukacije djece i odraslih o opasnostima od utapanja, te šire društvene akcije svih onih koji vode brigu o sigurnosti i zdravlju djece, od roditelja, preko škola pa do Hrvatskog crvenog križa koji provodi akciju »Sigurnost na vodi«. GIU PROMINS poziva i lokalnu samoupravu, na čijem području ima šljunčara, da zajednički, preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom na mjestima gdje se djeca kupaju, učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se povećala sigurnost kupanja, to jest smanjila opasnost od utapanja.

I ovog vikenda mnogi će potražiti osvježenje uz vodu, pa PROMINS skreće pozornost, posebice roditeljima, da ne puštaju malodobnu djecu same na kupanje na šljunčare. Isto tako, djeca ne bi smjela biti niti jednog trenutka u vodi bez nadzora odraslih.

D i r e k t o r
GIU PROMINS