Kreirano: 28 Veljača 2005
Hitovi: 3666

Na Konferenciji o održivosti Minerals 2004, održanoj u studenome 2004. godine u Bruxellesu, nazočnima se obratila dužnosnica Europske Komisije (DG Enterprise, Direktorat za poduzetništvo) Liliana Brykman, izloživši pregled aktivnosti tog tijela u sektoru mineralnih sirovina. Njeno izlaganje prenosimo u cjelosti:

Opširnije...: Europska Komisija, DG Enterprise - Pregled aktivnosti u sektoru mineralnih sirovina
Kreirano: 13 Prosinac 2004
Hitovi: 3187

U organizaciji Europske asocijacije proizvođača agregata (UEPG), dana 30.11.2004. u Bruxellesu je održana jednodnevna Konferencija o održivosti – Minerals 2004. Svrha konferencije bila je ostvarivanje dijaloga o bitnim pitanjima vezano uz gospodarenje mineralnim sirovinama, između predstavnika industrije bazirane na eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, okupljenih u europska strukovna udruženja, s predstavnicima tijela Europske komisije nadležnih za okoliš i poduzetništvo (DG Environment, DG Enterprise).

Opširnije...: Konferencija o održivosti - MINERALS 2004
Kreirano: 16 Travanj 2004
Hitovi: 3751

Andor Janči, dipl. ing.
e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel.: 610 1031
Zagreb, 11. ožujak 2004.

Unatoč više puta iskazanoj i potvrđenoj potrebi za sustavnim pristupom reguliranju gospodarenja mineralnim sirovinama i brojnim strukovnim inicijativama, na tom se planu do danas na državnoj razini ništa konstruktivno nije dešavalo. I nadalje se mineralne sirovine i rudarstvo doživljavaju gotovo isključivo kao atak na okoliš, istina ponekad nužan, ali u osnovi nepoželjan.
Za takav odnos možemo zamjeriti svim relevantnim društvenim činiteljima, ali ipak najveća odgovornost leži upravo na resornim i strukovnim institucijama, znači na struci koja se nije izborila za odgovarajući status predmeta struke – mineralnih sirovina, djelatnosti – rudarstva i same struke koja može i treba dati mnogo veći društveni doprinos nego što je to danas slučaj.
A kako je to u svijetu?

Opširnije...: RAZLOZI ZA HITNO DONOŠENJE NACIONALNE STRATEGIJE GOSPODARENJA RUDNIM BLAGOM RH I MOGUĆI NAČIN...
Kreirano: 16 Travanj 2004
Hitovi: 4219

Za kartu nemetalnih sirovina u potpunosti se koristi geološka kronostratigrafska i litostratigrafska podloga.
Strukturno-tektonski podaci na geološkoj podlozi prilagođeni su petrogenetskoj situaciji prostora.
Standardne boje svih geoloških formacija daju se na geološkoj podlozi karte u blažim nijansama kako bi simboli nemetalnih mineralnih sirovina bili uočljiviji.
Osim simbola koji označavaju genetski tip i veličinu ležišta, primjenjuju se i uobičajeni propisani simboli za aktivne dnevne kopove, zatvorene ili otvorene jamske rudarske radove.
Zbog velikog broja nemetalnih mineralnih sirovina granice izolinija rudonosnih formacija na prognoznoj karti imat će osim karakteristične boje i slovo-brojčane oznake.
Detaljni podaci o svakom pojedinom ležištu unose se u katastarski list ležišta i pojava koji ulazi u obvezni sadržaj digitalne baze podataka. Sadržaj karte nemetalnih sirovina čine oznake i simboli i klasifikacije u pripadajućoj legendi.

Opširnije...: KARTA MINERALNIH SIROVINA RH
Kreirano: 16 Travanj 2004
Hitovi: 3931

Udruga hrvatskih rudarskih inženjera
Prijedlog projekta
OSNOVE GOSPODARENJA RUDNIM BLAGOM REPUBLIKE HRVATSKE

Opširnije...: STRATEGIJA GOSPODARENJA MINERALNIM SIROVINAMA - CILJEVI, SMJERNICE I DOSADAŠNJI PROJEKTI